Zioła nasycają organizm solami mineralnymi i pierwiastkami mikrośladowymi, są skarbnicą witamin i związków oczyszczających. Możesz w prosty sposób korzystać z tych dobrodziejstw - wystarczy, że włączysz do swojej diety napary ziołowe. Związki zawarte w delikatnych częściach roślin jak kwiaty, pączki, owoce czy liście, przechodzą do wody w trakcie procesu zaparzania. Są to między innymi witaminy, związki mineralne, enzymy, naturalne aromaty. Dłuższy czas parzenia pozwala wielu składnikom przejść do wody, gotowy napój staje się bardziej aromatyczny, intensywny w smaku i kolorze. Krótszy czas parzenia powoduje, że napar jest łagodniejszy w smaku ( np. zawiera mniej goryczy) i jaśniejszy w kolorze. Wykorzystując odpowiednie rośliny, gorącą wodę i regulując czas parzenia oraz ilość surowca możesz przygotować różnorodne napoje: od codziennej ziołowej herbaty, przez intensywny napój odżywczy, po skuteczne, ziołowe lekarstwo na różne dolegliwości. Gotowy napar możesz stosować samodzielnie lub przygotowywać na jego bazie zimne napoje, danka dla dzieci, koktajle, owsianki, ziołowe kostki lodu.
Codzienna herbata ziołowa
Herbaty ziołowe mają wiele smaków, ponieważ istnieje wiele roślin z których możesz je przygotować. Są zdrową alternatywą dla gotowych, słodkich napojów czy wody i możesz je pić codziennie ponieważ są przygotowywane z ziół o łagodnym działaniu. W przygotowaniu herbaty ziołowej nie ma wielkiej filozofii, jest to raczej sztuka. Torebkę lub 1 -2 łyżeczki surowca zalewasz szklanką gorącej wody i zostawiasz na 5-10 minut do zaparzenia. Finalny smak napoju uzależniony jest od twoich preferencji smakowych i tego jakich składników użyjesz. Napar możesz pić na ciepło lub ostudzić i dodać kostki lodu dzięki czemu otrzymasz orzeźwiający napój. Możesz również urozmaicić gotową herbatę różnymi dodatkami, jak miód, plasterki owoców cytrusowych, suszone owoce, przyprawy. Codzienne herbaty ziołowe możesz przygotować z takich ziół jak np. rumianek, melisa, mięta, rozmaryn, tymianek, dziurawiec, liść pokrzywy, liść szałwii, kwiaty bzu czarnego, kwiaty lawendy, kwiaty lipy, kwiaty hibiskusa, rooibos, owoc dzikiej róży, imbir lub z ulubionej mieszanki.
Herbata lipowa z lukrecją
4 cz. kwiatu lipy, 1 cz. lukrecji;[ 1 łyżkę mieszaki zalej 1 szl gorącej wody i zaparzaj przez ok. 10 min. Dodatek lukrecji sprawia, że gotowa herbata ma słodki smak.
Rumiankowa herbata mrożona
3 łyżeczki suszonego kwiatu rumianku zalej ½ l gorącej wody w litrowym słoiku. Zaparz kilka minut, odcedź, przestudź. Uzupełnij do pełna wodą mineralną, dodaj miód, cytrynę i kostki lodu.
Odżywczy napój ziołowy
Większość z nas wie, jak ważna jest zbilansowana dieta, jednak często teoria swoje, a życie swoje. Jemy coraz więcej wysokoprzetworzonej żywności. Taka dieta jest uboga w składniki odżywcze, co wyraźnie odczuwamy w swoim samopoczuciu, więc sięgamy po suplementy diety. W Polsce mamy do czynienia wręcz z ich nadkonsumpcją, do czego przyczynia się niewątpliwie stale rosnąca ilość reklam. Z badań przeprowadzonych w 2017 roku wynika, że 72% Polaków przyjmuje suplementy diety (SW Research 2017), jednak nie idzie za tym znaczna poprawa zdrowia czy nawyków żywieniowych. Zauważalny jest za to brak świadomości ryzyka wystąpienia konsekwencji zdrowotnych wskutek spożycia suplementów, których jakość i bezpieczeństwo są kwestionowane w najnowszych raportach krajowych i ogólnoświatowych (M. Dziedziński i Współ.). Pamiętaj o tym, że nadmiar witamin i minerałów jest równie szkodliwy jak niedobór. Dlatego dobrym rozwiązaniem na to, aby w bezpieczny sposób wzbogacić dietę o wartości odżywcze, są między innymi napary ziołowe. Dodanie ziół do diety pobudzi siły odpornościowe twojego organizmu, dostarczając wiele łatwo przyswajalnych związków mineralnych i witamin. Wynika to z faktu, że wiele składników roślinnych ma analogiczną lub zbliżoną budowę chemiczną do związków występujących w naszym organizmie. Dlatego składniki mineralne i witaminy zawarte w wyciągach roślinnych są lepiej wchłaniane przez organizm niż ich syntetyczne odpowiedniki, które są dzisiaj tak popularne. Ziołowe napary odżywcze przygotowuje się z nieco większej ilości ziół niż codzienną herbatkę. Dłuższy jest również czas zaparzania, który często trwa nawet kilka godzin. Chodzi o przygotowanie napoju z jak największą ilością witamin i minerałów.
Napar wysoką zawartością wapnia wg Rosemary Gladrstar
3 cz rozdrobnionych owoców dzikiej róży, po 2 cz melisy, pokrzywy, ziela owsa, owoców maliny, 1 cz skrzypu polnego. Wypełnij słoik mieszanką ziół do 1/3, zalej gorącą wodą, zakręć i odstaw w chłodne miejsce na 4 -12 godzin. Gotowy napar możesz osłodzić miodem i pić po 2-3 szkl dziennie. Dzieci, w zależności od wieku ½ -1 szkl dziennie.
Napar pokrzywowy z cynamonem i dziką różą (żelazo + witamina C)
2 cz pokrzywy, 2 cz owoców dzikiej róży, 1 cz cynamonu. 1 łyżkę mieszanki zalej 1 szkl gorącej wody i zaparzaj najlepiej w termosie przez 30 min- 4 h. Do gotowego napoju możesz dodać trochę syropu owocowego lub miodu. Pij 1 – 4 szkl dziennie. Możesz przygotować większą ilość naparu i przechowywać w lodówce przez kilka dni. Gotową mieszankę przechowuj w szczelnym słoiku, w ciemnym miejscu przez maks. 1 rok.
Przykładowe zioła zawierające wapń: korzeń łopianu, rumianek, melisa, mięta, babka, liść maliny, czerwona koniczyna, owoc dzikiej róży, krwawnik, mniszek lekarski, skrzyp polny, gwiazdnica pospolita,
Przykładowe zioła zawierające żelazo: korzeń łopianu, rumianek, kocimiętka, gwiazdnica pospolita, mniszek lekarski, świetlik, melisa, liść maliny, owoce dzikiej róży, pokrzywa, dziewanna, korzeń Kobylaka
Przykładowe zioła zawierające magnez: morszczyn pęcherzykowaty, kocimiętka, rumianek, gwiazdnica pospolita, mniszek pospolity, świetlik, pokrzywa, dziewanna, mniszek pospolity, mięta, liść maliny, szałwia, krwawnik, koniczyna czerwona
Przykładowe zioła zawierające potas: kocimiętka pokrzywa, babka, koniczyna czerwona, szałwia, mniszek pospolity, krwawnik, ziela owsa
Ziołowy napar leczniczy
Jest wiele receptur, które dokładnie opisują, w jaki sposób należy przygotować leczniczy napar, ale jak w przypadku każdego lekarstwa również sposób stosowania jest ważny. Napar przygotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu lub w recepturze, lub 1-3 łyżeczek suszonych ziół zalej 1 szkl. gorącej wody w kubku. Możesz przygotować od razu większą ilość na cały dzień w czajniku (najlepiej z sitkiem), termosie lub słoiku. Zaparzaj zioła pod przykryciem (aby utrzymać temperaturę i zatrzymać olejki lotne) od 15 min do 1 h, a następnie odcedź. Im dłuższy czas parzenia tym więcej składników mineralnych i enzymów znajdzie się w gotowym napoju. Lecznicze napary pij na ciepło, tak często jak podane jest w zaleceniach. Możesz stosować go również zewnętrznie do okładów lub płukanek. Gotowy napar ziołowy zużyj w ciągu 24 h.
Zioła na ból brzucha i kolkę wg J. Muszyńskiego
Wymieszaj w równych częściach ziele szałwii i kwiat rumianku. 1 łyżkę mieszanki zalej 1 szkl gorącej wody i zaparzaj przez 15 min. Pij po ½ szkl naparu co pół godziny.
Zioła na anginę wg A. Ożarowskiego
Zmieszaj w równych częściach liść maliny, liść szałwii, kwiaty rumianku. Zalej 1 łyżkę mieszanki 1 szkl gorącej wody, zaparzaj przez 15 min. Odstaw na 10 min, przecedź. Stosuj do płukania jamy ustnej i gardła wielokrotnie w ciągu dnia.
Więcej przepisów i porad dotyczących ziołowych naparów znajdziesz tutaj:
Blog The Herbal Academy , https://theherbalacademy.com/4-fall-herbal-tea-recipes/
Blog The Mountain Rose Herbs, https://blog.mountainroseherbs.com/rooibos-tea-blends
ZIELARNIA BESKIDZKA Receptariusz Ziołowy Blog - Zielarnia Beskidzka - sklep zielarski / herb shop online
Źródła
- P. A. Balch (2004), Prescription for nutrional healing. A to Z guide to suplements, Wyd. Penguin Group , New York
- J. Muszyński (1958), Roślinne leki ludowe, Wyd. LSW, Warszawa
- A. Ożarowski, W. Jaroniewski (1987), Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Wyd. IWZZ, Warszawa
- A. Arceusz i Współ. (2008), Zawartość wybranych makroelementów w roślinnych surowcach leczniczych oraz sporządzonych z nich odwarach, Katedra i Zakład Chemii Analitycznej Akademii Medycznej w Gdańsku, ptfarm.pl, https://www.ptfarm.pl/pub/File/acta_pol_2009/b_2008/3a_2008/BROMAT%203%20s.%20343-348.pdf
- M. Visser (2017), How to strengthen bones with herbal infusions, theherbalacademy.com, https://theherbalacademy.com/strengthen-bones-with-herbal-infusions
- E. Sunwell-Vidaurri (2013), Nettle Cinnamon Herbal Tea Infusion (Iron + Vitamin C Tea) http://recipestonourish.blogspot.com/2013/05/nettle-cinnamon-herbal-tea-infusion.html?m=1
Komentarze
blog comments powered by Disqus